Казанлъшкото читалище „Искра” търси креативни и талантливи баби за музикален проект

 Казанлъшкото читалище „Искра” търси креативни и талантливи баби за музикален проект

 Проектът тръгва като читалищен, но амбицията е да го превърнем в национален и комерсиален

Музикален регионален проект стартира НЧ „Искра-1860“ в Казанлък.  „Проектът е насочен към пеещи, артистични и пластични жени в пенсионна възраст и обещава да станат звезди на 70 години. Ръководител на музикалния проект ще бъде певецът и единствен български възпитаник на престижната Музикална академия в Русия „Гнесен“, завършил я с червена диплома и глас на „Music Idol“, старозагорецът Стоян Петров, каза пред журналисти зам.-председателят на Читалището Теодора Иванова.

„Проектът цели създаването на вокална група „Бабсбг”, която ще изпълнява поп и рок хитове с адаптиран текст на български език. Идеята е групата да бъде с атрактивна визия и да провокира”, сподели Петров, който вече работи с екип от София за музикалния репертоар. В търсенето на креативни и талантливи баби  ще му помага и музикалният педагог Стефка Денева. Кастингите, които ще се проведат на 1, 2 и 3 декември от 11:00 до 15 часа в Читалище „Искра”, включват песен по избор, кратко стихотворение и интервю.

„Проектът тръгва като читалищен, съобразен  с демографските тенденции, но имаме амбицията да го превърнем в национален и комерсиален”, заявиха на представянето му от читалищното настоятелство.

Пред журналисти бе обявено, че е приключила първата стъпка по планирания проект за отоплението на читалищната сграда, която се реализира съвместно с Община Казанлък, а именно проектирането на газова и отоплителна инсталация, касаещо и Библиотека „Искра”. От Читалището се надяват проекта да стане част от инвестиционната програма за 2019-та година. Реализацията му ще реши основен проблем за двете културни институции, който препятстваше редица прояви през зимния сезон.


„Привличане на млади преподаватели в екипа на културния институт, е една от целите на Настоятелството”, допълни още Теодора Иванова. В новия творчески сезон са стартирали и нови форми - Танцова формация „Екарте” и Зумба. В най- скоро време Читалището ще даде възможност за изява и на желаещите да усвоят тънкото изкуство на калиграфията и на оригамите.

7 ноември 2018

 Казанлъшкото читалище „Искра” търси креативни и талантливи баби за музикален проект

Петима дейци на Читалище „Искра” удостоени с награди за Деня на народните будители

Петима дейци на Читалище „Искра” удостоени с награди за Деня на народните будители

Петима дейци на Читалище „Искра” са удостоени с почетни плакети  за Деня на народните будители на  общинската  церемония  по връчване на Годишните награди в областта на културата, изкуството и духовността.


За съхраняването, изследването и  отразяването на богатата история на Музикалния театър на Казанлък и Школа по изкуствата „Емануил Манолов”,  в категория „Жива памет” бе отличен Веселин Шивачев-дългогодишен директор на Школата.

В категория „Магията на писаното слово” награда бе връчена на примата на казанлъшката оперета и член на Настоятелството на „Искра”  Мария Стоянова.

Цветан Цочев – главен художествен ръководител на АНПТ „Искра”, номиниран в две категории,  получи заслужена награда в категория „Красота в мелодия и движение” за приноса му в развитието на фолклора, съхраняването на българските традиции и популяризирането на Казанлък на десетки международни фестивали.

Със специална награда бяха удостоени и ръководителите на Школа по спортни танци и Клуб „Киара-Н” Николай Тенев и Антония Каярова. Сред номинираните за наградите бе и диригентът на Смесен хор „Петко Стайнов” Младен Станев.

НЧ „Искра-1860”

1.11.2018

Петима дейци на Читалище „Искра” удостоени с награди за Деня на народните будителиПетима дейци на Читалище „Искра” удостоени с награди за Деня на народните будителиПетима дейци на Читалище „Искра” удостоени с награди за Деня на народните будители

Читалище "Искра" предлага Мария Стоянова за Почетен гражданин на Казанлък

Читалище

Солистката на Музикалния театър в Казанлък, създавал постановки до началото на 90-те години на миналия век, Мария Стоянова ще бъде предложена за най- високото отличие на Община Казанлък -Почетен гражданин за 2019 година. Това съобщи Васил Самарски, председател на НЧ „Искра-1860“ по време на официалното честване на 80 годишнината от създаването на Музикалния театър в Казанлък и 80-та година на примата на театъра.

На тържеството бе представена и биографичната книга на Мария Стоянова, събрала разказ за живота й и нейни стихове, под надслов:“ Един живот и още нещо“, издадена по повод честването. 
За празника на примата танцуваха и пяха солисти от Старозагорската опера и смесен хор „ Петко Стайнов“ при НЧ „Искра-1860“. Читалищното Настоятелство на „Искра“ предложи Мария Стоянова и за отличие в категория „Магията на писаното слово” за общинската церемония по връчване на Годишните награди в областта на културата, изкуството и духовността  по повод Деня на народните будители.

„Мария е скромен човек, носи онзи заряд, който имат само талантливите хора. Тя винаги е подкрепяла  младите творци и новите инициативи, гледа в бъдещето. За нейната скромност и гениалност  говори дори малкото томче, което  е издала. Настоятелството на последното си заседание  предложи Мария Стоянова за почетен гражданин през 2019-та година. Обединявайки се  около тази идея трябва с  общи усилия да запишем със златни букви  в Почетната книга нейното име, съответно нейното творчество. Длъжни сме да го направим и заради  историята на Казанлък", каза в словото си председателят Васил Самарски.

 

31.10.2018

Читалище Читалище Читалище Читалище Читалище Читалище
<< 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 >>